Dari hati seorang perempuan: Pandangan merentasi sempadan khatulistiwa, sedalam jurang Mariana, melewati lautan pasifik.
SELAMAT DATANG KE SURIA KHATULISTIWA
Friday, June 1, 2018
Resipi Ayam Panggang Pantang Bersalin
OK, sesiapa yang teringin tu, boleh try resipi ni ya. Saya tak tulis sukatan sebab lauk ni senang, bergantung kepada kuantiti lauk dan kesukaan masing-masing. Kalau kek dan biskut jangan main-main.
Dah nama nak masak ayam, so korang kenalah sediakan ayam kan. Hahahaha
Untuk rempah-rempahnya:
Bawang Merah,
Bawang Putih,
Halia,
Lengkuas,
Kunyit (boleh guna kunyit hidup atau serbuk kunyit),
Lada Hitam (Boleh guna serbuk atau yang kasar tu),
Cili Padi,
Garam.
Kalau sesiapa nak rasa manis-manis sikit tu, tambahlah gula. Saya tak letakpun.
Blend atau tumbuk atau mayang kesemua bahan di atas. Elok ditumbuk atau di blend la ya supaya teksturnya lebih halus dan mudah meresap pada ayam.
Sapukan pada ayam dan biarkan sekurang-kurangnya 30 minit.
Lepas tu, bakarlah.
Pasti anda makan sampai menjilat jari. Macam Chiko yang terus jilat bulu lepas makan ayam ni. Dia pun sibuk mengecek nakkan ayam. Tapi dia kan tak biasa makan lauk, bagi sikit je dia diamlah. Nak rasa je kot.
Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment